Skip til hoved indholdet

Arsenalet

Arsenalet

Arsenalet er en afdeling af Industrimuseet Frederiks Værk og et smukt bindingsværkshus centralt beliggende i byen. 

 

I Arsenalet kan du i dag se udstillingen om Frederiksværks spændende industrihistorie. Her kan man se de mange forskellige produkter, der er blevet skabt i løbet af mere end 250 år som industriby.

Her finder man også formidlingsporten til Nationalpark Kongernes Nordsjælland og en hyggelig museumsbutik med børnevenlige souvenirs, is og andre lækkerier.

 

Historien

Arsenalet er opført i 1800 og blev stillet til rådighed for Det Kongelige Artillerikorps. På det store prospekt over Frederiksværk fra 1773 er bygningen ikke med. Derimod var der på samme sted, hvor nu Arsenalet ligger, anlagt en såkaldt artilleripark til de kanoner, der blev støbt i Gjethuset.

 

Vandskade og renovering af Arsenalet

I 2006 blev det gamle Arsenal i Frederiksværk ramt af en damp- og vandskade. Alle møbler blev evakueret, billederne blev i al hast revet ned af væggene og de mange mindre genstande bragt i sikkerhed. Hele Arsenalet var skadet af damp og vand.

Skillevægge og gulve var gennemblødte, og det tog uger at få rummene tømt og tørret. De mange genstande måtte, i det omfang de overhovedet kunne reddes, sendes til konservering, og den efterfølgende forsikringssag trak ud. Hver enkelt genstand måtte vurderes og en del desværre kasseres.

 

Efterfølgende er Arsenalet blevet renoveret i overensstemmelse med alle forskrifter for gamle huse. Et nyt varmeanlæg er installeret, nyt el- og sikringssystem etableret, alle vægge og lofter er blevet malet, og det smukke gamle plankegulv er afhøvlet. Det betyder, at Industrimuseet nu kan præsentere Arsenalet næsten som det så ud, da hæren forlod det og inden huset blev ombygget i 1930erne og 1970erne.Fra juli 2010 blev Arsenalet anvendt som Arkiv og Administration mens Palæet blev renoveret og indrettet. Museets administration og Arkiv flyttede til Palæet i 2015.

Sidst ændret:

tirsdag, 12. december, 2023 - 14:45