Skip til hoved indholdet

En håndfuld små landsbysamfund spredt rundt i alle hjørner af Halsnæs byder på et mangfoldigt kultur- og naturliv, som du bør opleve på egen hånd. Tag en tur til Lynæs, Kikhavn og Torup opdag de små steder med mulighed for store oplevelser.

 

Lynæs - med vandet i centrum

Et af de ældste fiskelejer i Nordsjælland ligger som navnet antyder i ly af de høje skrænter på næsset. I den idylliske by Lynæs er der masser af sommerliv og oplevelser for hele familien. Hjertet i byen finder du ved den hyggelige lystbådehavn, hvor sejlere fra Isefjord, Roskilde Fjord og Kattegat tiltrækkes af de naturskønne omgivelser og fylder havnen med liv sæsonen igennem.

 

Ved havnen finder du grill-områder, legeplads, en oplevelsesbro til børn og to shelters med bålsted. Trænger du til en stor is eller en frokost med udsigt til bølgerne, kan du finde både ishus og spisesteder på lystbådehavnen. Sommeren igennem vil der være forskellige aktiviteter og musikliv på molen, så slå et smut forbi og nyd den gode stemning.

 

Det lille paradis for surfere og vandhunde

Har du lyst til at opleve Lynæs fra vandsiden, byder havnebyen på en børnevenlig badestrand og ét af Sjællands bedste surfsteder. Vandet ud for Lynæs byder på et kæmpe lavvandsareal placeret i fjord, og de begyndervenlige omgivelser gør det muligt for alle at prøve kræfter med kite- og windsurfing, kajak eller Stand Up Padle Surfing. Hos byens surfcenter kan du leje udstyr og booke en instruktør, hvis du vil smage på bølgerne.

 

Den berømte Lynæsjolle stammer fra byen, og Hundested er kun en kort cykeltur herfra.

 

Kikhavn - en stille perle

På den anden side af Hundested ligger et andet gammelt fiskerleje, hvis historie går helt tilbage til 1200-tallet. Kikhavn er det ældste fiskerleje i Halsnæs og trods en voldsom brand og havets rasen, står byen i dag stort set som for 200 år siden, hvor byens omdrejningspunkt var lige dele landbrug og fiskeri. Går du en tur igennem de smalle gader, er det svært ikke at blive betaget af de stråtækte gårde og huse og den totale stokrose-idyl. Udover at være en fryd for øjet giver en tur til Kikhavn ro i sindet og muligheden for at nyde en stille stund. For at bevare det lille fiskerleje er byen nemlig bilfri, og du kan derfor trygt lade ungerne løbe rundt og lege i gaderne.

 

Smalle gader og store vidder

Der er ca. 25 fastboende indbyggere i Kikhavn, men når sommeren kommer, stiger dette tal med ca. 700 mennesker. Du finder ikke et væld af butikker her, men får du lyst til en kop kaffe eller en is på udflugten, kan du besøge gårdbutikken Kik-forbi, der har åbent fredag-lørdag.

 

Tag madkurven under armen, tag en dukkert på den lille hyggelige strand i byen og gå så en tur langs vandet op til Spodsbjerg Fyr, Knud Rasmussens Hus og Fyrgården. Her finder du måske den mest spektakulære udsigt i hele Halsnæs og det perfekte sted til at drikke en kop kaffe med udsigt, inden I ruller om kap ned af bakkerne.

 

I juli måned er Kikhavn vært for et stort årligt loppemarked, som trækker folk til fra nær og fjern til en dag med gode køb og strandhygge.

 

Torup - en bæredygtig landsby

Midt mellem Frederiksværk og Hundested ligger landsbyen Torup, der trods få hundrede indbyggere har masser af liv. Et must her er et besøg i økosamfundet Dyssekilde, hvor du kan opleve spændende arkitektur og blive inspireret til en mere bæredygtig livsstil.  Nyd en kop kaffe på Café Kæft, der også har hyggelige fællesspisninger på programmet, hvis ikke du gider lave mad til familien. Køb antikvariske bøger i Torup Bogby, kig forbi Kældergalleriet under Brugsen og oplev spændende kunst, deltag i Himmelstorm Festival med alt, hvad det indebærer af fede koncerter, artisteri, kunst og workshops eller shop friske, lokale grøntsager på Torup Marked og bliv dus med konceptet ”kilometermad”.

 

I Torup finder du også et væld af spændende bevægelsesaktiviteter, og hvert år kan du på Torup Bevægelsesfestival midt i juli prøve kræfter med dans, spirituel sang, yoga og meget andet.
Toget går lige til døren, der er kun et par km til stranden, og du kan leje cykler på Dyssekilde Station.

 

Har du flere insidertips om landsbyliv i Halsnæs, er du velkommen til at skrive til oplev@halsnaes.dk

Kalenderen

I kalenderen her på siden kan du se alle de større begivenheder i Halsnæs. Oplev Halsnæs-kalenderen samler begivenheder fra mange forskellige arrangører. Har du spørgsmål eller søger du information om handicaptilgængelighed, bedes du kontakte arrangøren af den pågældende begivenhed direkte.

Se kalenderen her